Forskelle i netværksoperativsystemer

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  Et netværksoperativsystem styrer og behandler anmodninger fra computere på et netværk. Det giver adgang til centraliserede hardwarekomponenter (f.eks. En printer eller en scanner), data og andre dokumenter, der befinder sig på serveren, og giver ressourcer til adgang til data fra eksterne netværk som f.eks. Internettet. Et netværksoperativsystem styrer indlæsningsbegrænsninger, autentificering, backup-tjenester, datalagring og systemstyring, samtidig med at der ydes støtte til hardwareporte. De to hovedtyper af netværksoperativsystemer er peer-to-peer og klient / server-netværksoperativsystemer.

Centraliseret styring vs. ikke-centraliseret styring

Et peer-to-peer-netværk operativsystem har ingen centraliseret server . Computere, der er tilsluttet via et peer-to-peer-netværk, deler ressourcer, der ligger på deres individuelle systemer. Intet eksternt centraliseret styringssystem autentificerer brugere eller styrer fildeling og lagring.

Et klient / servernetværksoperativsystem involverer dedikerede klienter og servere. Serverarbejdsstationen fungerer som et centraliseret styringssystem, der gemmer filer og behandler anmodninger fra klientarbejdsstationer. Serveren administrerer klientanmodninger og bestemmer, hvilken anmodning der skal tillades og hvornår man skal anvende restriktioner.

Usability and Expense

Administrator installerer typisk peer-to-peer-netværk i små virksomheder eller i hjem, hvor brugerne skal interagere med en en anden. Mindre dyr at konfigurere end ikke-centraliserede indstillinger, kræver de ikke installation af dedikeret serverhardware eller dyre serversikkerhedssoftware. Peer-to-peer-netværk tilbyder dog ingen datasikkerhed eller beskyttelse mod eksterne trusler (som f.eks. Vira og hackere).

Klient / server netværk kan understøtte alt fra et par dusin til et par hundrede tusinde brugere. De tilbyder indviklede sikkerhedsforanstaltninger, der sikrer, at dataene på deres terminaler forbliver beskyttet mod både interne og eksterne trusler. Klient / server netværk er dyre at oprette og administrere, da de kræver avancerede hardware- og softwaresystemer og en eller flere kvalificerede netværksoperatører for at sikre, at processerne fungerer glat.

Kraft og fleksibilitet

Peer-to -peer-netværk tilbyder begrænset rækkevidde og ydeevne i forhold til klient / server-netværk, selvom de kan vise sig nyttige til sammenkobling af brugere og ressourcer på et lokalnetværk (LAN) så hurtigt og nemt som muligt. Et klient / server netværk giver øget ydeevne og kraftig databehandling. Det giver mulighed for centraliseret sikkerhedskontrol, opsving muligheder, dyre randapparater, forbedret dataintegritet og filhåndteringssystemer. Serveren har tilstrækkelig fleksibilitet til at understøtte forskellige typer af platforme, systemer og klientdriftssoftware, såsom UNIX, NetWare, Macintosh, Windows NT og Windows 98. Et klient / server netværk gør det muligt for brugere at få adgang til serveren eksternt i modsætning til en peer-to -piger netværk, som kræver adgang inden for et kontor eller et hjem.