Sådan kontrolleres adgangen til hjemmesider

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

1.

Du kan opnå meget grundlæggende kontrol ved at ændre værtsfilen, som er en del af Windows-operativsystemet. Du kan redigere værtsfilen i et tekstredigeringsprogram, f.eks. Notesblok, og tilføje websteder, du vil blokere for filen. Åbn C: \ Windows \ System32 \ drivers \ etc \ hosts (Bemærk: 'værter' -filen har ingen filtypenavn og åbnes ikke automatisk i et tekstredigeringsprogram). Gå til slutningen af ​​filen og start en ny linje. Indtast 127.0.0.1, et mellemrum og derefter et domænenavn, som du vil blokere (for eksempel 'facebook.com'). Opret en anden linje, men denne gang tilføjer www. til begyndelsen af ​​domænet. De nye linjer, du oprettede i værtsfilen, skal se sådan ud:

127.0.0.1 facebook.com
127.0.0.1 www.facebook.com

Gentag trinene for andre domæner, som du vil blokere og gemme din hosts-fil. Når din computer forsøger at finde et websted, der er angivet i værtsfilen, vil det forsøge at få webstedet fra 127.0.0.1 (din egen computer) i stedet for den aktuelle server-IP, hvor hjemmesiden er vært. Dette resulterer i en 'Server ikke fundet' fejlmeddelelse, når du browser til det blokerede domæne.

Værtsfilen fungerer som et filter på hver klientcomputer, så disse trin skal udføres på hver computer, du vil styre. Dette er OK i små netværk, men bliver sværere at håndtere med flere computere.

Fordele:

* Meget let at konfigurere
* Ingen yderligere software kræves

Ulemper:

* Det er meget svært at opretholde en lang liste over blokerede websites.
* Du skal oprette og vedligeholde denne liste over websteder på hver computer du vil kontrollere.
* Tekniske kloge brugere kunne omgå disse blokke og få adgang til webstederne uden for meget vanskelighed.

Mens de fleste lavtliggende routere ikke 't tilbyder meget kontrol over, hvad der kommer ind, og hvad der går ud af netværket, giver nogle mere avancerede hardware routere dig mulighed for at administrere dine netværk internetadgang og indstille blokerede websteder centralt i routeren. Sonic Firewall og Watchguard Firebox er to leverandører hvem tilbyder sådanne hardware routere til små virksomheder og hjemmebrugere.

Fordele:

* Brugere kan ikke omgå routeren
* Du behøver ikke have en anden computer op og løb hele tiden
* Et enkelt punkt til at styre din liste over blokerede websteder, der påvirker alle computere

Ulemper:

* Dyrere end software løsninger
* Første opsætning kan kræve en omkonfiguration af dit netværk
* Du skal muligvis opgradere hardwaren i fremtiden, hvis antallet af arbejdsstationer på dit netværk vokser

3.

Hvis du vil have endnu mere strøm til at overvåge og kontrollere internetadgang, bør du overveje at bruge en løsning, der er designet specifikt til opgaven. Programmer som WinGate Proxy Server (Windows 2000, XP, Vista, 7) eller WinProxy (Windows 95, 98, NT, 2000, XP) er to sådanne løsninger. Proxyserversoftwaren installeres normalt på en dedikeret computer i dit hjem- eller kontornetværk, og de andre computere på netværket er konfigureret til at oprette forbindelse til internettet via proxyserveren. Proxyen håndterer al internettrafik for netværket og kan logge, overvåge og filtrere internetadgang. For små netværk vil en down-spec computer være op til opgaven med hosting af en proxy service, men du kan også bruge en eksisterende arbejdsstation eller server, for eksempel en aktiv mappeserver, printernetkort eller filserver.

Den typiske opsætning for en proxyserver skal have to netværksgrænseflader, den ene vender mod det lokale netværk og en mod internetrouteren. Dette gør serveren den eneste gateway til internettet til klientcomputere, som forhindrer tech savvy brugere i at omgå proxyen.

Fordele:

* Let at vedligeholde.
* Giver dig masser af ekstra funktioner, såsom begrænsning af båndbredde, caching på internettet, overvågning i realtid og logning af besøgte websteder.
* Du kan købe yderligere licenser, hvis dit netværk vokser, og du vil forbinde flere brugere til din netværk.

Ulemper:

* Du skal installere yderligere software på din computer.
* Din proxyserver skal være i gang for at netværket skal have internet adgang.

Internettet er blevet et fælles aspekt af vores hverdag. Vi bruger det til at kommunikere med venner og familie i udlandet, få de seneste nyheder, køb og salg af varer online, endda bestilling af pizza. Men internettet er ikke alle gode ting, så du vil måske have kontrol over, hvilke websteder eller tjenester der kan fås fra dit hjem eller arbejd computere. Denne artikel beskriver tre forskellige metoder til at kontrollere adgangen.