Sådan overvåger du sikkerheden for et trådløst netværk

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

1.

Log ind på det administrative kontrolpanel på din trådløse router. I de fleste tilfælde gør du det ved at gå til din router IP-adresse i en webbrowser (dvs. 'http://192.168.1.1') og indtaste dit brugernavn og adgangskode.

2.

Bekræft, at din router er indstillet til at kryptere alle forbindelser. Hvis din router ikke bruger kryptering, eller hvis den bruger den svagere WEP-protokol, skal du ændre den til WPA- eller WPA2-kryptering. vil kræve ændring af indstillingerne på alle computere på dit netværk for at matche.)

3.

Åbn din routerens forbindelseslogfiler. Dette vil være en kontrolpanel fanebladet mærket 'administration', 'overvågning' eller 'logfiler'. Hvis din router ikke har forbindelse til logføring, kan du se nedenstående tip om opgradering af din router.

4.

Gennemgå forbindelseslogfilerne til din router. Som standard vil dette vise dig alle computere, der er tilsluttet til denne router i de sidste 24 timer. Bekræft, at de eneste enheder i denne liste er computere, håndholdte enheder, printere og andre internetaktiverede enheder i dit hjem.

5.

Skift adgangskoden på din router, hvis du Se enheder på dit netværk, som du ikke genkender. Din router sikkerhed kan være blevet kompromitteret. Adgangskoden til forbindelse til routeren er normalt på den første administrative side.

6.

Gentag trin 2 til 5 regelmæssigt. Gør dette en gang om dagen, hvis du ønsker at overvåge alle forbindelser til din router aktivt. Ellers og under normale omstændigheder vil regelmæssig stikprøve være tilstrækkelig til at beskytte dit netværk.

Tips og advarsler

  • Mange hjemme routere har ikke stærke værktøjer til overvågning af netværk. Du kan øge softwaren i nogle routere ved at opgradere firmwaren (softwaren i routeren) til den nuværende udgivelse af DD-WRT, som er meget kraftigere end de værktøjer, der følger med din router. DD-WRT er en gratis download.
  • Trådløse netværk er bekvemme for deres evne til at forbinde enhver computer inden for et begrænset område, men de har yderligere sikkerhedsrisici i forhold til kablede netværk af netop denne grund. Overvågning af netværkslogfiler i din router kan hjælpe dig med at afgøre, om der har været uautoriseret adgang til dit netværk. Hvis din router ikke giver den overvågning, du har brug for, bør du overveje at opgradere din routeres firmware til at omfatte mere effektive sikkerhedsovervågningsværktøjer.