Typer af LAN-netværk

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Basic LAN

Den grundlæggende type LAN er forbundet via Ethernet-kabler til en router eller hub (moderne routere integrerer normalt hubber). En router tillader alle computere, der er tilsluttet det, adgang til et højhastigheds modem, der er tilsluttet routeren. Hver computer har en IP-adresse (Internet Protocol), men en computer på den anden side af internettet kan kun se routerens IP-adresse. Dette og en router indbyggede firewall skaber et sikrere miljø for at få adgang til Internet. (Firewalls bruges til at filtrere ud uautoriseret adgang til netværket.)

Kablede LAN-hastigheder og tilslutninger

En kablet forbindelse har to fælles forbindelsesstandarder: 100BASE-T og 1000BASE-T. Den første overfører data med op til 100 megabit per sekund (Mb / s), og den anden sender ved 1000 Mb / s eller 1 gigabit per sekund (Gb / s). Den anden er også kendt som Gigabit Ethernet. De fleste moderne bundkort integrerer dette i deres kredsløb, i stedet for at kræve, at brugeren får et Ethernet-kort. Ethernet-kabler kan køre hundredvis af fødder uden at miste signalkvaliteten.

Trådløst LAN

En anden standard i mixen er trådløst Ethernet. Dette giver dig mulighed for at skære kabler helt ud. Du kan overføre data gennem vægge, gulve og lofter uden at skulle bore huller. Det er praktisk for folk, der bruger bærbare computere og andre mobile enheder, da de bare kan tænde enheden og få adgang til netværket uden at sætte alt i. Overførselshastighederne er dog ikke så hurtige. Den hurtigste protokol, 802.11n, bevæger data op til 300 Mb / s. Trådløs Ethernet er også modtagelig for interferens fra enheder som en mikrobølgeovn eller trådløs telefon.

Trådløs kryptering

Desuden kræver trådløs Ethernet også kryptering. Uden det kan enhver, der er tæt nok til den trådløse router, fange og læse alle de data, der går frem og tilbage. Af denne grund vil en trådløs Ethernet-bruger gerne bruge WPA2-kryptering. Desværre er det muligt at bryde ind i et WPA2 netværk ved hjælp af et brute force attack. Denne metode bruger software, der sender en konstant strøm af adgangskode gætter til routeren, indtil den finder den rigtige. En trådløs netværksadministrator skal bruge en adgangskode, der er svært at gætte.

Corporate LANs

Wired LAN-forbindelser kan endda højere hastigheder, selv om disse normalt er begrænset til virksomhedernes miljøer. 10 Gigabit Ethernet går ind i billedet her, ligesom Fiber Channel, som er populært i Hollywoods digitale postproduktionsfaciliteter, der beskæftiger sig med redigering og special effects. LAN står for Local Area Network (i modsætning til WAN eller Wide Area Network), som generelt refererer til, hvordan en forbindelse til internettet er lavet. LAN'er bruges til at forbinde computere, der er geografisk tæt på hinanden, hvad enten de er inde i et rum eller i en bygning. Dette giver folk mulighed for at dele filer og printere, spille computerspil sammen og endda sende musik til et stereoanlæg eller videoer til et fjernsyn.