Opsætning af en proxyserver

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Proxyserver

En proxyserver er en computer, der er forbundet til to netværk og giver en forbindelse fra et netværk til et andet. Dette kan være en kraftfuld maskine, eller det kan være en fælles pc. Det eneste fysiske hardwarekrav for en proxyserver er, at det skal have mulighed for at oprette forbindelse til to forskellige netværk. Dette mål opnås normalt med mere end et netværkskort. Mere komplekse proxyservere kan have et stort antal netværkskort, men mange har kun to, en til hvert netværk. Proxyserveren tillader kun bestemte typer netværksforbindelser via netværksforbindelserne, fra et netværk til et andet.

Software

Mest populære operativsystemsoftware leveres med en eller anden type proxy-server-software installeret. Linux og Windows har en proxyserver som en del af deres grundlæggende opsætning, men de installerer ikke som standard. Der er også en række andre softwareleverandører, der vil levere uafhængige proxy-servere, der er tilpasset eller tillade flere muligheder eller brugervenlighed end de grundlæggende proxyservere, der følger med operativsystemer. I mange tilfælde er det bare nødvendigt at tjekke en boks for at slå proxyserversoftwaren på, især med de grundlæggende versioner, der følger med operativsystemerne. Bemærk, at de fleste pc'er, der er designet til privat brug, ikke har denne proxyserver, fordi det er ualmindeligt, at folk bruger eller har brug for en proxyserver i hjemmenetværket.

Formål

Den primære årsag til en proxyserver er installeret er for sikkerhed. Ved at dirigere netværkstrafikforespørgsler via en proxyserver (normalt til websider), vil computere inde i netværket blive skjult fra webservere. I stedet ser webserverne kun proxyservercomputeren. Proxyserveren holder styr på alle anmodninger og overfører al information fra maskiner bag proxyserveren til eksterne maskiner. En proxyserver kan også bruges til at fremskynde anmodninger om information ved hjælp af caching. Proxyserveren beholder kopier af oplysninger (igen, normalt websider) på serveren, når den bliver anmodet om første gang, og når en computer senere anmoder om de samme oplysninger, kan proxyserveren give disse oplysninger uden at skulle foretage en anden anmodning til Internet.

Filtrering

En proxyserver kan også bruges som et filter til at styre de oplysninger, der flyder gennem proxyserveren. For eksempel kan en proxyserver blive konfigureret til kun at acceptere anmodninger fra bestemte IP-adresser, således at ingen andre computere vil blive autoriseret til at bruge proxyserveren eller dens tjenester. Proxyserveren kan også konfigureres til at nægte bestemte typer anmodninger fra maskiner. For eksempel kan en proxyserver oprettes for at forhindre computere i netværket fra at anmode om websider fra bestemte IP'er, webadresser eller endda specifikke porte.