Hvordan virker trådløst arbejde på en bærbar computer?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Typer af trådløs teknologi

Bærbare computere har brugt tre grundlæggende trådløse teknologier: infrarød, wi-fi og bluetooth. Den ældste er infrarød, hvilket gør det muligt for bærbare computere med lignende teknologi at kommunikere med hinanden over en kort rækkevidde. De tidligste Apple Macintosh Powerbooks i 1996 brugte infrarød, men infrarød bruges kun nu i begrænsede applikationer.

Næste kom standard wi-fi, som i øjeblikket er den mest almindelige trådløse teknologi. Oprindeligt var wi-fi baseret på et PCMCIA- eller PC-kort, der blev tilsluttet pc'ens pc-slot. Det fulgte med passende software til pc'en eller den anvendte software, der var indbygget på Mac'en. Senere blev laptops tilgængelige med indbygget wi-fi hardware og software. Wi-fi gør det muligt for en bærbar computer at kommunikere med trådløse routere forbundet til et hardmodem.

Den tredje trådløse teknologi er Bluetooth. Dette forbinder den bærbare computer med enheder som trådløse tastaturer, mus, printere og andre computere.

Wi-Fi

Wi-fi arbejder med radiobølger - det samme som en radio, intercom, trådløs telefon eller walkie- talkie. Kortet i den bærbare computer, enten et plug-in PCMCIA-kort eller et internt kort, skifter computerens signaler til radiobølger og sender det til den trådløse router. Routeren henter signalet, vender det tilbage til traditionel computerkommunikation, og udsender det til hardnet ethernet. Processen vender tilbage for at få signalet tilbage til den bærbare computer. Et wi-fi-kort kan bruge en af ​​flere protokoller: 802.11b, 802.11g og 802.11n. Den sidste af disse overfører data den hurtigste.

Bluetooth

Bluetooth er et mere præcist middel til trådløs kommunikation, fordi den har en indstillet frekvens, der transmitterer og modtager på samme måde på hver aktiveret enhed. Den er indstillet til 2,45 GHz og sender et lavt signal for ikke at blande sig sammen med andre trådløse enheder som mobiltelefoner. Når du først forbinder en Bluetooth-enhed til en bærbar computer, skal du have den bærbare Bluetooths søgning efter den type enhed, du vil oprette forbindelse til, f.eks. en mus eller tastatur. Den bærbare computer opretter derefter en husket forbindelsesprotokol for hver enhed, så du kan bruge flere enheder på én gang, såsom en mus, tastatur og printer, uden at signalerne blandes.